Wolontariat Akcyjny

Pomoc prowadzona w ramach wolontariatu może być bardzo zróżnicowana. Wolontariusz ma możliwość wyboru rodzaju wsparcia, który najbardziej odpowiada jego dyspozycyjności oraz możliwościom. Jedni mogą angażować się w sposób regularny, inni zaś biorą udział w akcjach, które odbywają się jednorazowo, bądź kilka razy w roku. Dla tych o mniejszej ilości czasu proponujemy działania akcyjne, w które wchodzi:

• pomoc w organizowaniu kolonii;
  • organizowanie wypoczynku dla osób starszych i niepełnosprawnych;
  • udział w przedświątecznych zbiórkach żywności i środków pieniężnych w różnych miejscach (sklepy, supermarkety, a także na wolnym powietrzu);
  • organizacja festynów i koncertów;
  • pomoc w przygotowaniu uroczystości i szczególnych wspomnień (Dzień Babci, Dzień Dziadka, Dzień Dziecka, Święty Mikołaj).

Festyny, koncerty, uroczystości i szczególne wspomnienia są zazwyczaj organizowane przy parafiach, w związku z tym informacji na ten temat szukajcie u księży i w Parafialnych Zespołach Caritas.

Zbiórki żywności i środków pieniężnych, kwesty, organizowanie kolonii i wypoczynku dla osób starszych i niepełnosprawnych organizowane są przez naszą Caritas.

Wszelkich informacji udzielimy Wam:

przez telefon: 505 776 067
bezpośrednio: ul. Hetmana Jana Zamoyskiego 1, 22- 400 Zamość