Prawdziwa szkoła szlachetnego życia

Szkolne Koła Caritas działają w Polsce od 1995 roku i skupiają dzieci ze szkół podstawowych, młodzież gimnazjalną i ponadgimnazjalną, wychowawców i duszpasterzy wokół idei pomagania bliźnim w potrzebie. Wolontariat stał się stylem życia dla 54 396 wolontariuszy, 3813 opiekunów SKC, zrzeszonych w 2661 Szkolnych Kołach Caritas. Liczba ta stale rosnie.

W Szkolnym Kole Caritas jest miejsce dla ciebie, dla twojego idealizmu i młodzieżowego entuzjazmu, chęci pomagania innym oraz zmieniania świata na lepszy. Szkolne Koła Caritas są organizacjami młodzieżowymi, które podejmują działalność charytatywną i opiekuńczą w zależności od potrzeb środowiska, inwencji twórczej członków koła oraz możliwości, jakimi dysponują. Tutaj, w gronie przyjaciół, możesz zrealizować swoje pomysły i twórczo wykorzystać życiową energię. W SKC zdobędziesz nowe doświadczenia i nauczysz się pracy w zespole. Szkolne Koło Caritas jest prawdziwą szkołą szlachetnego życia.

Wolontariusze cieszą się, że mogą obdarowywać innych uśmiechem, dobrym słowem, swoim czasem i energią. Wielką radość sprawia im to, że mogą pomóc, czyniąc czyjeś życie szczęśliwszym. Pamiętają, że obdarowywać można nie tylko rzeczami. Najważniejszy jest dar z siebie.

/Fot. Wolontariusze SKC reojonu biłgorajskiego/