Powołanie Szkolnych Kół Caritas!

Dzień 3 czerwca 2015 r. zapisał się głęboko w naszych sercach. W tym dniu zostały powołane na wniosek dyrektorów szkół, SP w Majdanie Nepryskim p. Marii Rysztak,  SP w Józefowie  p. Edyty Nieśpiał oraz SZS w Józefowie p. Elżbiety Działy -Szkolne Koła Caritas.

Uroczystej inauguracji przewodniczył Dyrektor Caritas Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej ks. Adam Sobczak. Opiekunami kół zostały odpowiednio Panie Joanna Wakoń, Bernarda Hejzner oraz Agnieszka Zaśko. Powołanie SKC odbyło się w obecności ks. Dziekana Zenona Mrugały-przewodniczącego Caritas, Marii Kudełki-prezesa, koordynatora regionalnego- Alicji Muca, skarbnika Lucyny Piętak, ks. wikariusza Marcina Migasa, nauczycieli i społeczności szkolnej. Młodzi wolontariusze z ogromnym entuzjazmem przyjęli propozycję działania w SKC w myśl słów świętego Jana Pawła II „Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada lecz przez to kim jest; nie przez to, co ma lecz przez to czym dzieli się z innym”.  Wolontariusze podczas uroczystości otrzymali legitymacje SKC, koszulki i czapki. Uroczystości zostały uświetnione programem artystycznym przygotowanym przez samych zainteresowanych. Na zakończenie spotkania wszyscy obejrzeli film promujący Szkolne Koła Caritas działające w naszej diecezji.

Zadania dla SKC wynikają z Chrystusowego przykazania miłości bliźniego, które powinno być odnoszone do każdego człowieka. Poprzez swoją działalność Koła mają uwrażliwiać nas wszystkich na potrzeby drugiego człowieka, często bezradnego wobec choroby, biedy i cierpienia.

Działalność w Szkolnym Kole Caritas uczy i wychowuje młodego człowieka, kształtując "wyobraźnię miłosierdzia". Zachęca do uważnego rozejrzenia się wokół siebie, zauważenia potrzeb drugiego człowieka i bezinteresownego dzielenia się. Uczy też umiejętności współpracy i odpowiedzialności społecznej, rozwija inicjatywę, pozwala pomnażać swoje talenty i realizować pomysły.

KIERMASZ WIELKANOCNY

Wielkopostne działania Caritas prowadzące do zebrania funduszy na cele charytatywne polegały na przygotowaniu wielkanocnych stroików , pisanek i palm. Uczniowie Szkolnego Koła Caritas ze Szkoły Podstawowej w Józefowie pod opieką Pani Bernardy Hejzner wraz z uczestnikami Warsztatów Terapii Zajęciowej i ich opiekunami zorganizowali wspólne zajęcia plastyczne, w czasie których zrobili piękne palmy, stroiki i inne ozdoby wielkanocne. Do aktywnych działań włączyła się również młodzież gimnazjalna oraz wolontariusze, którzy czynnie uczestniczyli w robieniu palm.

Finał tych przygotowań miał miejsce 19 III 2015r.w dniu Odpustu ku czci Św. Józefa, patrona naszej parafii na zorganizowanym Kiermaszu Wielkanocnym. Oprócz wielkanocnych ozdób sprzedawane były również baranki z białej czekolady oraz świece ozdobne.

Młodzi wolontariusze angażując się w akcje charytatywne, uczą się jak pomagać  innym.

Uzyskane środki zostaną przekazane na letni wypoczynek dla dzieci z rodzin potrzebujących.

Ucząc szacunku i służby drugiemu człowiekowi...

W dniach 13-14 III 2015 r. Caritas Parafii Niep. Pocz. N.M.P. przeprowadziła zbiórkę żywności, pod hasłem: „Tak, POMAGAM!” na terenie gminy Józefów. W zbiórce żywności brali udział między innymi uczniowie, nauczyciele, uczestnicy Warsztatów Terapii Zajęciowej oraz wolontariusze Caritas.

artykuły codziennej potrzeby z długim terminem ważności, takie jak: mąka, cukier, makaron, ryż, słodycze, olej- w sumie 492 kg. Z zebranych produktów zostały zrobione paczki, które trafiły do najbardziej potrzebujących osób w naszym rejonie.

Wszystkim wolontariuszom i darczyńcom dziękujemy za pomoc w przygotowaniu i przeprowadzeniu akcji organizowanej przez Caritas Polska !

DZIĘKUJEMY !