Stacja Opieki Caritas

Stacja Opieki Caritas Centrum Pielęgniarstwa Rodzinnego w Lubaczowie jest jedną z placówek, w których pracują wykwalifikowane pielęgniarki i położne, które zajmują się wykonywaniem bezpłatnych świadczeń opieki medycznej w ramach kontraktu z NFZ. Stacje zapewniają dostęp do świadczeń pielęgniarsko - położniczych, pielęgnacyjnych, diagnostycznych, profilaktycznych zarówno w domu u chorego jak i w gabinetach stacji.

Rocznie Stacja obsługuje średnio około 1080 osób.

Wykonywane świadczenia:
Zastrzyki domięśniowe, podskórne; podłączanie kroplówek; pobieranie materiałów do badań; wykonywanie opatrunków i kompresów; pielęgnacja ran i odleżyn; zakładanie cewnika do pęcherza moczowego; pielęgnacja stomii; wykonywanie kompresów i opatrunków; pomiar poziomu cukru we krwi; pomiar poziomu cholesterolu; pomiar ciśnienia krwi; toaleta przeciwodleżynowa; edukacja i promocja zdrowia; wykonywanie zaleceń lekarskich. Pełna opieka położniczo - ginekologiczna; edukacja prozdrowotna z zakresu położnictwa, wizyty patronażowe ciężarnych oraz położniczo-noworodkowe.

Centrum Pielęgniarstwa Rodzinnego w Lubaczowie
ul. Kościuszki 2a