Piekarnia Łepik Kaziemiera

Lubaczów. Szkolne Koła Caritas biją rekordy

W Domu Dziennej Opieki, przy parafii św. Stanisława BM w Lubaczowie, 13 kwietnia br. odbyło się spotkanie wolontariatu sześciu Szkolnych Kół Caritas Rejonu Lubaczowskiego.

Informuje Aneta Tryniecka, diecezjalny koordynator wolontariatu Caritas.

Szkolne Koła Caritas tworzą uczniowie z Zespołu Szkół Publicznych im. Wincentego Witosa w Baszni Dolnej wraz z opiekunem ks. Piotrem Gmiterkiem, Zespołu Szkół im. gen. Józefa Kustronia w Lubaczowie wraz z opiekunką Danutą Witko, Liceum Ogólnokształcącego im. Tadeusza Kościuszki w Lubaczowie z opiekunem ks. Marianem Maciołkiem, Szkoły Podstawowej nr 1 im. gen. Stanisława Dąbka w Lubaczowie z opiekunem Jolantą Maciołek, Szkoły Podstawowej nr 2 im. Obrońców Lubaczowa z opiekunem ks. Tomaszem Szadym, Publicznego Gimnazjum w Dachnowie z opiekunem Magdaleną Dudą.

Wymienione SKC biorą udział w akcji „Kilometry Caritas”. Aneta Tryniecka tłumacząc cel przedsięwzięcia wskazała, że jest to pierwsza tego typu akcja, w której biorą udział koła Caritas z rejonu lubaczowskiego.

Realizacja przedsięwzięcia pokazuje, że wspólnymi siłami można wiele. Jedynie współpraca oraz chęć dążenia do celu mogą zagwarantować oczekiwany sukces.

AG