Finał akcji Kilometry Caritas

W ramach Festiwalu „Soli Deo” w Biłgoraju odbył się (09.07) diecezjalny finał akcji „Kilometry Caritas”.

Podczas wydarzenia podsumowano dotychczasowe działania, a także zaprezentowano zebrane i naklejone na taśmach złotówki.

Jak wyjaśnił dyrektor Caritas Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej ks. Adam Sobczak, główną ideą akcji było przede wszystkim chęć niesienia pomocy potrzebującym, a także uwrażliwianie młodych ludzi na krzywdę drugiego człowieka:

„Złotówkową” akcję podsumował diecezjalny koordynator wolontariatu Caritas Aneta Tryniecka:

Jak wyglądał przebieg akcji „Kilometry Caritas” w Biłgoraju? Tłumaczył koordynator rejonu biłgorajskiego Mirosław Kita:

Zwycięzcą tegorocznej akcji, za zebranie największej ilości złotówek było Szkolne Koło Caritas działające przy Zespole Szkół Publicznych w Szarowoli. Opiekunem SKC jest ks. Piotr Gmiterek, proboszcz parafii pw. Krzyża Świętego w Szarowoli, który podkreślał, iż cały sukces to zasługa mocno zaangażowanej młodzieży:

Dwie wolontariuszki, Weronika Dec i Jagoda Błazik działające w Szkolnym Kole Caritas przy Gimnazjum w Lipinach Dolnych wyjaśniały, w jaki sposób u nich przebiegała akcja i czego się nauczyły podczas jej trwania:

Ks. Adam Sobczak wyraził swoją wdzięczność wszystkim, którzy zaangażowali się w akcję, a także ją wsparli:

Ogólnie w tegorocznej akcji Kilometry Caritas na terenie diecezji zamojsko-lubaczowskiej wzięło udział 28 Szkolnych Kół Caritas. Zebrano 25.636zł, co daje w przeliczeniu 569m 56cm złotówek.

JF