XIII Pielgrzymka do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie – Łagiewnikach, pod hasłem „Słudzy miłosierdzia”

9 IV 2016 r. wolontariusze Szkolnych Kół Caritas działających w rejonie biłgorajskim uczestniczyli w XIII Pielgrzymce do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie – Łagiewnikach. Wolontariusze wraz z opiekunami brali udział w konferencji „Kim jest sługa” – ks. Artura Ważnego oraz we mszy św. odprawionej pod przewodnictwem J.E. Księdza Biskupa Wiesława Szlachetki, Przewodniczącego Komisji Charytatywnej KEP. Ksiądz biskup przytaczał fragmenty z „Dzienniczka św. Faustyny Kowalskiej” o miłosierdziu. Bóg jak Ojciec Miłosierny jest dla nas przykładem w czynieniu przez nas miłosierdzia. Caritas czyli miłość jest owocem przynależności do Chrystusa.

Po uroczystościach był czas na zwiedzanie Krakowa.

Jak mówili - a raczej wyśpiewali w autokarze nasi wolontariusze – pielgrzymka była bardzo udana, pomimo deszczowej pogody. Do domów wróciliśmy radośni, pełni duchowej energii i nowych pomysłów.

„Jakże można nie zachwycać się tym, że we wspólnotach chrześcijańskich [...] rozwijają się [...] grupy wolontariuszy, które pragną służyć braciom, by w ten sposób budować bardziej sprawiedliwy i ludzki świat [...]. Wolontariat stanowi bowiem znak i wyraz ewangelicznej miłości, która jest bezinteresownym darem z siebie samego – darem ofiarowanym bliźnim, zwłaszcza tym najuboższym i potrzebującym”.

(św. Jan Paweł II, Przemówienie do przedstawicieli wolontariatu międzynarodowego, styczeń 1981)