"Kromka Chleba dla sąsiada"

Ruszyła ogólnopolska kampania Caritas Polska – „Kromka Chleba Caritas”, pod hasłem „Kromka chleba dla sąsiada”, której celem jest uwrażliwienie społeczeństwa na potrzebę dzielenia się, a także zwrócenie uwagi na potrzeby seniorów.

Kromka Chleba dla sasiada

„Caritas” jest miłością mądrą i praktyczną, dostrzega potrzeby osób ubogich i stara się traktować ich indywidualnie według życiowego miejsca i potrzeb. Takie rozumienie miłości stało się impulsem do powstania akcji „Kromka Chleba dla sąsiada”. Akcja z jednej strony ma na celu zgromadzenie żywności, która zostanie przekazana osobom starszym, samotnym i potrzebującym, z drugiej, zbiórkę środków na pomoc dla nich, z trzeciej zaś, uwrażliwienie społeczeństwa na potrzeby i los samotnych osób starszych i uaktywnienie pomocy sąsiedzkiej.

Kromka2018 Banner750x100

W piątek 21 września od godz. 15.00 oraz przez cała sobotę 22 września w wybranych sklepach sieci Biedronka, która jest głównym partnerem akcji, wolontariusze Caritas z naszej diecezji będą zbierali podstawowe artykuły spożywcze, które trafią do potrzebujących wsparcia seniorów.
Natomiast w niedzielę 23 września od godz. 11:30 w parafii pw. Matki Bożej Królowej Polski w Zamościu odbędzie się wspólne świętowanie i dzielenie się chlebem. Wydarzenie, które uświetni prezydent Zamościa Andrzej Wnuk, będzie wyrazem łączności z ubogimi i podkreśleniem, że najważniejszą rzeczą jest dzielenie się sercem.

Akcję można wesprzeć wysyłając sms charytatywny pod hasłem „KROMKA” na numer 72052 (koszt 2,46 zł z VAT) lub dokonując wpłaty na konto Caritas Polska  PL 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384 – z dopiskiem „KROMKA”.