Stacje Opieki Caritas

SOC powstały by służyć drugiemu człowiekowi, temu najbardziej potrzebującemu, choremu. Na terenie diecezji zamojsko-lubaczowskiej są trzy oddziały Stacji Opieki Caritas w Hrubieszowie, Lubaczowie i Zamościu. Po raz pierwszy SOC pojawiły się w 1995 r. tuż po erygowaniu diecezjalnych Caritas. Były one przygotowane do posługi najbiedniejszym. Pomieszczenia udostępniły wtedy parafie, a dokładnie łazienki, do których mogli przyjść potrzebujący pozbawieni toalet, czy bieżącej wody.

Są to placówki, w których pracują wykwalifikowane pielęgniarki i położne. Zajmują się one wykonywaniem bezpłatnych świadczeń opieki medycznej w ramach kontraktu z Narodowym Funduszem Zdrowia. Stacje zapewniają dostęp do świadczeń pielęgniarskich - leczniczych, pielęgnacyjnych, diagnostycznych, profilaktycznych zarówno w domu u chorego jak i w gabinetach stacji.

Stacje dysponują odpowiednim sprzętem medycznym i pielęgniarskim, z którego można skorzystać po wypełnieniu odpowiednich formalności. Ze świadczeń mogą korzystać wszystkie osoby, które zadeklarują się do Stacji Opieki jako świadczeniobiorcy usług pielęgniarskich.

W lutowym wydaniu audycji "Miłosierni to My" na antenie Katolickiego Radia Zamość, w trzeci wtorek miesiąca, 20 lutego wzięły udział następujące osoby:
‒ ks. Adam Sobczak, dyrektor Caritas Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej
‒ Grażyna Mroczka, pielęgniarka, kierowniczka SOC w Lubaczowie
‒ Aneta Tryniecka, położna
‒ Justyna Piluś, pielęgniarka, kierowniczka SOC w Hrubieszowie.

Rozmawiała z nimi prowadząca program Małgorzata Godzisz. Zachęcamy do wysłuchania całej audycji:

Zainteresowane osoby świadczeniami i wypożyczeniem sprzętu medycznego odsyłamy pod poniższe adresy Stacji Opieki Caritas na terenie Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej:

Stacja Opieki Caritas w Zamościu

ul. H. Jana Zamoyskiego 1