SKC Strzyżów. Chcą być dobrzy jak chleb

Wrażliwość na potrzeby drugiego człowieka i chęć niesienia pomocy ubogim to tylko niektóre powody, dla których uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Strzyżowie zapragnęli utworzyć Szkolne Koło Caritas.

Dzięki otwartości Elżbiety Denys, dyrektor placówki zostało powołane (29.11) Szkolne Koło Caritas. Uroczystego aktu powołania dokonał ks. Adam Sobczak – dyrektor Caritas Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej. Temu wydarzeniu towarzyszyła również prelekcja ks. Adama oraz prezentacja o działalności Szkolnych Kół Caritas, której dokonała Aneta Tryniecka, diecezjalny koordynator wolontariatu Caritas.

Ks. Adam w swoim wystąpieniu zachęcał uczniów do dostrzegania potrzeb drugiego człowieka. Mówił, że źródłem naszej wrażliwości na ludzi jest przykład życie Jezusa i miłość Boga, która jest w sercu każdego z nas. Powiedział także, że Szkolne Koła to nie tylko działalność od akcji do akcji, ale także konkretna formacja.

„Największą zapłatą dla wolontariusza jest uśmiech drugiej osoby, uścisk dłoni.” – mówiła Aneta w czasie swojej prezentacji. Pokazując jak działają Szkolne Koła nakreśliła kierunki działania organizacji i zobaczyliśmy radość jaka towarzyszy tym, którzy otwierają serca na potrzeby ubogich.

W Szkolne Koło Caritas zostało włączonych 20 uczniów naszej szkoły. Opiekunem koła został ks. Michał Efner, a asystentem kościelnym – ksiądz dziekan Bogdan Bejgier, proboszcz parafii w Strzyżowie.

Uczniowie pełni zapału już szykują się do niesienia pomocy, ponieważ chcą być "dobrzy jak chleb". Pierwszą inicjatywą naszego koła będzie włączenie się w akcje „Tak, pomagam” w dniach 8 – 9 grudnia. Będzie to zbiórka żywności dla osób potrzebujących z parafii w Strzyżowie.

skc

Mat. ks. Michał Efner