Szczebrzeszyn. Dzień Wolontariatu

„Cóż takiego skłania wolontariusza do poświęcenia swego życia dla innych? Przede wszystkim naturalny odruch serca…” – słowami św. Jana Pawła II rozpoczął się w Szkole Podstawowej nr 1 im. Henryka Sienkiewicza w Szczebrzeszynie apel inaugurujący Dzień Wolontariatu.

Podczas uroczystości przygotowanej przez Szkolne Koło Caritas podsumowane zostały działania wolontariuszy, którzy od lat włączają się w akcje Caritas oraz inicjują lokalne przedsięwzięcia.

Akcentem spajającym szkolną wspólnotę wolontariatu było nagrodzenie dyplomami i słodką niespodzianką przedstawicieli klas, które z zaangażowaniem uczestniczą w inicjatywach na rzecz potrzebujących. Uczniowie - wolontariusze otrzymali podziękowanie od proboszcza tamtejszej parafii św. Mikołaja ks. Andrzeja Pikuli, który podkreślił rolę i istotę działań Szkolnego Koła Caritas.

Podczas uroczystości uczestnicy wsłuchiwali się w przekaz „Ośmiu błogosławieństw” w wykonaniu wolontariuszy i podziwiali występ scholi parafialnej. Szkolny apel był tylko częścią zaplanowanych na ten dzień wydarzeń. Wolontariusze udali się także na Rynek Miejski, gdzie rozdawali ulotki mieszkańcom miasta, zachęcając ich do dobroczynności. Niewątpliwie wzruszającym momentem były odwiedziny chorych w Szpitalu Miejskim w Szczebrzeszynie, do których wolontariusze udali się z błogosławieństwem i słodkim poczęstunkiem.

Dzień Wolontariatu to wydarzenie, które współtowarzyszyło realizacji rządowego programu „Bezpieczna+”, a przede wszystkim promowało ideę wolontariatu, empatii i dobroczynności wśród uczniów naszej szkoły oraz lokalnej społeczności.

KSD002

KSD006