Trwa rekrutacja do projektu „Aktywni w każdym wieku!”

Drodzy Seniorzy!

Caritas Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej, serdecznie zaprasza do udziału w bezpłatnym projekcie pn. „Aktywni w każdym wieku!”.

Projekt współfinansowany jest ze środków Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020.

Zajęcia stanowią dobrą okazją, by wspólnie porozmawiać o problemach, które seniorzy dostrzegają w swojej najbliższej okolicy i razem znaleźć dla nich rozwiązanie.
Projekt „Aktywni w każdym wieku!” obejmuje organizację inicjatywy koncentrującej się przede wszystkim na wspieraniu aktywności społecznej i zawodowej osób starszych, na promowaniu edukacji przez całe życie i korzyści płynących ze współpracy międzypokoleniowej. Ważne miejsce w tych działaniach zajmuje przeciwdziałanie dyskryminacji ze względu na wiek.

Osoby biorące udział w projekcie dowiedzą się między innymi:

1.    Jak korzystać z komputera?
2.    W jaki sposób profesjonalnie opiekować się osobą starszą?
3.    W jaki sposób radzić sobie z zarządzaniem domowym budżetem?
4.    Każdy z uczestników otrzyma wsparcie psychologiczne oraz weźmie udział w zajęciach integracyjnych.

Zajęcia pozwolą interesująco spędzić czas, poszerzyć swoje zainteresowania
i pozyskać nowe umiejętności. Stanowią możliwość do podjęcia wspólnej dyskusji oraz dzielenia się swoimi pomysłami i doświadczeniami. Jest to także dobra okazja, by poznać ciekawych ludzi i nawiązać kontakty, które być może w przyszłości zaowocują realizacją nowatorskich przedsięwzięć.

Zajęcia realizowane będą od kwietnia do grudnia br. Udział w projekcie jest bezpłatny, wszyscy uczestnicy otrzymają materiały edukacyjne oraz drobny poczęstunek. Warunkiem udziału w projekcie jest ukończenie 60 roku życia oraz zamieszkanie na terenie woj. lubelskiego.

Drodzy Seniorzy, podejmijcie wyzwanie! Podzielcie się swoimi pomysłami, zacznijmy wspólnie działać i zmieniajmy razem Lubelszczyznę!

Osoby zainteresowane uczestnictwem
prosimy o kontakt pod nr tel. 501 101 165.

Projekt „Aktywni w każdym wieku!”
jest dofinansowany ze środków otrzymanych od Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020.